Saturday, January 24, 2009

Första veckan i skolan

Kalla hälsningar från Chicago!
Efter en stressig hemkomst från varma sköna Indien så kom jag till ett väldigt kallt Chicago. Temperaturskillnaden var hemsk. Första veckan här varierade temperaturen mellan varma -10 C till lite mindre trevliga -25 C jämfört med Goas lite trevligare 30-35 C. På denna temperatur får man sedan lägga till vindeffekten som alla pratar om här då det blåser en hel del från Lake Michigan, sluttemperaturen slutar på omkring -40 C som kallast.


Chicago är en väldigt trevlig stad. Folket är trevliga och öppna och det finns massor med roliga saker att se och uppleva. Att åka upp högst upp i skyskraporna Sears Tower och John Hancock Center och kolla på utsikten var maffigt. Cloud Gate a.k.a. "The Silver Bean" i Millenium Park var också riktigt häftig. Det är en 110 ton tung böna som där skylinen reflekteras i bönan samtidigt som man ser en annan del av skylinen i bakgrunden, cool effekt!
En sak som är väldigt tydlig här i USA jämfört med Sverige är hur stort allt här; posten är en enorm byggnad stor PUB-huset och muséerna tar en heldag att gå igenom för att då inte nämna det uppenbara att staden är fylld av hus där 30 våningar klassas som lågt.


Den enda sport jag upplevt hittils i USA är hockey. Vi såg Chicago Black Hawks vs New York Rangers. Det var en maffig upplevelse, arenan var överfylld, alla sittplatser plus massvis med ståplatser var fyllda! Nästan publikrekord faktiskt. Amerikanerna tjoade som galningar under nationalsången och höll sedan igång samma glada anda hela matchen! New York vann till slut efter förlängning med 3-2. Här på skolan är det dock ingen som intresserar sig för hockey utan det är amerikansk fotboll eller baseball som gäller.


Maten i Chicago är riktigt bra. Oavsett var vi åt blev man alltid nöjd. Det första man märker är amerikanernas förkärlek för ost. Det är ost i och på allt. Ibland gott, ibland mindre gott. En av Chicagos specialiteter är Deep Dish Pizza. Detta är som en blandning mellan pizza och paj med MASSVIS med pålägg. Mäktigt är en underdrift. Maten här på IIT lämnar mycket att önska. Buffén här består främst av hamburgare, korv, pizza, pasta och omeletter (med ost) (och en BRA vegetarisk buffé lite i bakgrunden). På grund av detta har jag till stor del blivit vegetarian här.


Studiemässigt är det väldigt annorlunda mot Sverige. Här är folk mycket mer seriösa. Folk pluggar hela tiden (Även nu klockan halv åtta på kvällen en lördagkväll!). Detta beror till största delen av de stora, omfattande och väldigt tidskrävande läxorna man får i alla ämnen.
Var på min första fraternityfest igår. Lokalen var precis som man föreställde sig från Collegefilmer. Som fint gammalt herrum med stora, mjuka sköna lädersoffor framför en öppen eld med fullt av sköldar och grejer på väggarna. Riktigt läckert och fullt med folk! Alkohol var dock förbjudet i just den här lokalen så folk brukade festa på i de andra fraternities istället.
I min korridor är medelåldern ungefär 18-19 år. Detta (tråkiga) faktum leder till att de inte får gå ut och dricka i USA. Dock innehar våran våningsansvariga laglig ålder så det lämnar mig en person att göra stan osäker med i alla fall!

3 comments:

Andreas Mikaelsson said...

låter grymt! glöm inte oss i lilla svealand bara, mr big-city! :P

love, börje

Unknown said...

Fan va skön bilden för bloggen är :D // Pelle

Henrik said...

Haha, menar du min banner? Ja, det är roligt att leka med PS ibland :P